Gemiddelde beoordeling:
5.0/5
Gebaseerd op 67 beoordelingen
5.0/5

Vensterbank vervangen in 8 stappen

Wilt u uw huidige vensterbank vervangen? Op deze pagina leggen wij u van A tot Z uit welke stappen u moet nemen. Op die manier weet u zeker dat u uw oude vensterbank op veilige wijze verwijdert en vervangt voor een nieuw exemplaar. Lees hieronder het simpele stappenplan voor vensterbanken vervangen.

Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen?

Heeft u een vraag over onze producten of over het bestellen? Neem contact met ons op!

Vensterbank vervangen in 8 simpele stappen

Uw vensterbank vernieuwen klinkt ingewikkeld, maar dat valt gelukkig erg mee. U heeft hier nauwelijks technische kennis voor nodig. Met onderstaand stappenplan ontdekt u in 10 simpele stappen hoe u uw vensterbank verwijdert en een nieuwe vensterbank monteert.

Onderstaande tips gelden voor vensterbanken in alle woonruimtes, waaronder woonkamers, badkamers, keukens en kantoren. De adviezen zijn geschikt voor zowel brede als smalle vensterbanken. Met dit stappenplan kunt u dus overal in huis een nieuwe vensterbank laten plaatsen.

 

Eerst nog even dit…

Vensterbank vervangen zonder gedoe? Kies dan voor een vensterbank met rand. Dit wordt ook wel een overzet vensterbank genoemd. Deze kunt u eenvoudig over uw huidige vensterbank heen plaatsen en vastmaken met kit. Wilt u daar meer over weten? Bekijk dan onze pagina over het plaatsen van een nieuwe vensterbank over een bestaande vensterbank.

 

Stap 1. Verwijder de kitranden van de oude vensterbank

Een vensterbank verwijderen is niet moeilijk. Wel is het belangrijk dat u voorzichtig te werk gaat. Om de vensterbank los te maken van de ondergrond, is het zaak dat u eerst de kitranden verwijdert. Het volstaat om hiervoor een mesje te gebruiken. Een hobby-mes of klusmes zijn beide een goede keus.

 

Stap 2. Tik de vensterbank los met een hamer

Zijn de kitranden verwijderd? Tik dan de vensterbank vanaf de onderkant los met een hamer. Het is niet nodig hierbij veel kracht te gebruiken. Vaak volstaat het om rustig met de hamer op de onderkant te tikken en komt de vensterbank vanzelf los.

 

Stap 3. Verwijder de kitresten met een plamuurmes

Na het verwijderen van de oude vensterbank, blijven er vaak kitranden achter. Het is belangrijk dat u deze verwijdert alvorens u een nieuwe vensterbank plaatst. Voor het verwijderen van kitranden heeft u een plamuurmes nodig. Het is een eenvoudige taak die vaak zo gebeurd is.

 

Stap 4. Meet de maten voor uw nieuwe vensterbank

Voordat u een nieuwe vensterbank bestelt, moet u eerst de maten opmeten. U kunt de afmetingen eenvoudig aftekenen op het paneel. Zorg dat u de volgende maten opneemt: breedte, hoogte en diepte.

U kunt hiervoor een meetlint of meetstok gebruiken, of eventueel een profielmal. Met een profielmal kunt u het profiel van het raamkozijn aftekenen. Dit doet u door de profielmal tegen het kozijn te drukken. De verschuifbare naalden nemen hierdoor de vorm over. Voor het creëren van de haakse lijn kunt u een winkelhaak gebruiken.

 

Stap 5. Zoek uw nieuwe vensterbank uit (tijd om te shoppen!)

Het kiezen van een nieuwe vensterbank is natuurlijk het leukste onderdeel van dit stappenplan. Met een vensterbank geeft u uw woning karakter en complementeert u uw inrichting. Bij Dé Vensterbanken Specialist leveren we maatwerk vensterbanken van hoogwaardig eikenhout. Deze zijn prachtig vormgegeven, zien er robuust en natuurlijk uit en passen bij elk interieur.

Ongeacht of u een modern, industrieel of landelijk interieur heeft. Ook vindt u in onze webshop spoorbiels vensterbanken en boomstam vensterbanken. Onze vensterbanken zijn duurzaam en puur natuur.

De vensterbanken in ons assortiment worden geheel voor u op maat gemaakt. Dat doen we in onze werkplaats in Goudswaard en daarvoor gebruiken we professionele gereedschappen. Wilt u graag meer weten over de mogelijkheden? U kunt in onze webshop zowel dunne vensterbanken als dikke vensterbanken bestellen. Ook is het mogelijk om extra lange vensterbanken te bestellen.

 

Stap 6. Breng lijm aan op de ondergrond

Nu u uw nieuwe vensterbank heeft uitgekozen en op maat heeft laten zagen, wordt het tijd om de vensterbank te laten plaatsen. Dit is gelukkig een relatief eenvoudige klus. Om te zorgen dat de vensterbank goed vast zit, brengt u montagekit aan op de ondergrond. Dit doet u met een zogenaamde kitspuit. Zorg dat u de lijm over de gehele oppervlakte uitsmeert met een lijmkam. Zo weet u zeker dat de vensterbank goed vast blijft zitten.

 

Stap 7. Monteer de nieuwe vensterbank op de lijmlaag

Zodra de lijm is aangebracht, is het tijd om de vensterbank te monteren. U doet dit door de vensterbank in de goede positie op de lijm te plaatsen en stevig aan te duwen. Direct daarna kunt u de lijmresten verwijderen met een droge doek. Dit voorkomt dat de resten opdrogen en aan de randen blijven plakken.

 

Stap 8. Vensterbank afkitten met acrylaatkit

Om een goede afwerking te garanderen, dient u na het plaatsen van de vensterbank de naden af te kitten. Een vensterbank afkitten is gelukkig niet ingewikkeld. De naden bevinden zich tussen de vensterbank, de muur en het kozijn. U kunt hiervoor acrylaatkit gebruiken. Het afkitten van de vensterbanken is niet moeilijk, maar vergt wel enige precisie. Ga dus rustig en geconcentreerd te werk.

 

Advies nodig? We staan voor u klaar!

Heeft u naar aanleiding hiervan nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op. We voorzien u graag van vrijblijvend advies!

Behandelen

De transparante matte beschermende lak beschermd het hout tegen vocht en uv-straling. De lak veranderd niets aan de kleur van het hout, maar dient puur ter bescherming.

LET OP! De lak kan er voor zorgen dat de kleur van de vensterbank donkerder wordt. Daarbij kan behandelen i.c.m. borstelen een wat doffere uitstraling geven.

Behandelen

De transparante matte beschermende lak beschermd het hout tegen vocht en uv-straling. De lak veranderd niets aan de kleur van het hout, maar dient puur ter bescherming.

LET OP! De lak kan er voor zorgen dat de kleur van de
vensterbank donkerder/bruiner wordt.

Behandelen

De transparante matte beschermende lak beschermd het hout tegen vocht en uv-straling. De lak veranderd niets aan de kleur van het hout, maar dient puur ter bescherming.

Borstelen

Borstelen (ook wel verouderen) wil zeggen dat de houtstructuur meer open gaat staan, waardoor er een mooi diepte effect ontstaat in het hout. Het hout wordt hierdoor ruwer/robuuster.

LET OP! Hout is een natuurproduct, wat maakt dat borstelen niet altijd hetzelfde effect garandeert